"Pikkukaupungin Raivopäät"

PEER GYNTRankan rock'n rollin mestarin tarina alkaa vuodesta 1976, jolloin T.Nikki perusti ensimmäisen version Peer Güntistä. Alkuaikoina bändiä käyttivät konservatorionaan monet kouvolalaiset rock-miehet aina Loose Prickin pojista lähtien.

Vuoden -81 alussa rumpali Twist Twist Erkinharju liittyi yhtyeeseen, joka tuolloin veti vielä modernimman rockin linjaa. Bändi teki muutamia keikkoja ja omakustannesinglejä. 1982 Tsöötz Kettulasta tuli peer Güntin basisti ja nykyinen trio-kokoonpano oli valmis.

Vuonna -84 bändi osallistui Rockin SM-kisoihin, koska Euros halusi nähdä bändin livenä ja Peer Günt rymisteli kiistattoman mestaruuden ehkä kaikkien aikojen kovatasoisimmissa SM-kisoissa, joissa kilpailivat PG:n lisäksi mm. Kolmas Nainen ja Keba. Selvä rajapyykki oli saavutettu ja Peer Günt huomattiin todella.

Vuonna -85 ilmestyi debyytti-lp Peer Günt, joka SM-kisojen Julkisuuden ja kisojen jälkeisen keikkailun tuloksena sai loistavan vastaanoton. Tilaus rankalle rythm and blues-pohjaiselle juurirockille oli kova. Musiikkilehtien vuosiäänestyksissä PG nousi toimittajien mutta erityisesti lukijoiden listojen kärkiryhmään. -85 lopussa ilmestyneen mini-lp:n Trough The Wall 1.painos myytiin hetkessä loppuun, Bändin keikkaillessa 2-3 keikan viikkovauhdilla.

Kesällä -86 ilmestyi toinen albumi Backseat, joka nousi suoraan Suomen myyntilistojen ykköseksi halliten listojen kärkisijoja samalla kun Peer Günt hallitsi Suomen keikkakesää 20 keikan kuukausivauhdilla ja kiersi lähes jokaisen festarin. Bändi lämmitteli maailmanluokan tähtiä mm. Twisted Sistersiä. PG herätti maailmanlaajuista huomiota ja levyhtiöt esimerkiksi Japanissa, Ranskassa ja Englannissa kosiskelivat bändiä joka paiskoi töitä entiseen tapaan. Backseat möi kultaa ja ulkomaiden levitykseen valmistui Bad Boys Are Here- 5 kappaleen mini-lp. Peer Günt valloitti kärkisijat musiikkilehtien vuosiäänestyksissä niin Vuoden bändi-, biisi- ja levysarjoissa kuin myös soittaja-,säveltäjä- /sanoittaja- sekä laulajasarjoissa jne.

Kesällä -87 ilmestyi Good Girls Don't.., joka valloitti heti ilmestyttyään myyntilistojen kärkisijat. Peer Günt kiersi tappavalla tahdilla Suomea ja edusti maata myös ulkomailla mm. Roskilden mammutti-festivaaleilla. Good Girls Don't... saavutti hetkessä kultalevyn. -87 lopulla ilmestyi myös Peer Günt Live-lp Bartender, jota fanit olivat odotelleet.Peer Günt hallitsi jälleen kärkisijoja musiikkilehtien vuosiäänestyksissä.

1988 ilmestyi Fire Wire-lp , jota myytiin Euroopassa hyvin ja joka sai Euroopassa hyviä arvosteluja. Levy julkaistiin Euroopassa ranskalaisella levymerkillä. Suomessa lp:tä myytiin totuttuun tapaan, vaikkakin kuvioihin liittyi monenlaista bändin ja levy-yhtiöiden välistä sählinkiä. PG keikkaili totutun kovalla vauhdilla 2-4 keikkaa viikossa ja aiemmista tuotoksista julkaistiin kokoelma Years On The Road. PG menestyi musiikkilehtien vuosiäänestyksissä jo totutun kaavan mukaisesti.

1990 Peer Günt julkaisi albumin Don't Mess With The Countryboys, joka möi kohtalaisen hyvin huomoiden valloilla olleen suomenkielisen " disco-/ rap-/ konepop-buumin". Musiikkilehtien äänestyksissä PG nousi muutaman vuoden levytystauon jälkeen jälleen kärkisijoille. Countryboys... lp:n jälkeen Peer Günt osittain vittuuntui levyttämään valloilla olleiden musiikkisuuntausten sekaan ja tyytyi paiskomaan keikkoja matalalla profiililla.

1994 rankan rock'n rollin mestari Peer Günt tuli kuitenkin jälleen. Edellisestä levystä ehti kulua jo 4 vuotta ja moni luuli bändin kuukahtaneen, vaikka Peer Günt teki keikkaa 90-100 keikan vuosivauhdilla. Pitkän puurtamisen tuloksena Smalltown Maniacs- lp oli valmis. PG:n uskollinen kuulijakunta ei ollut unohtanut bändiä ja ahkera keikkailu nosti lp:n levymyynnin Top-10 tuntumaan. Smalltown Maniacs tarjosi perinteistä PG-rutistusta, jossa oli mukana myös uusia ideoita ja paljon uutta sisältöä.

Peer Güntin keikoilla meno ei ole vuosien saatossa muuttunut mitenkään, vaan bändi tarjoilee tuttua PG-tykitystä ääntä säästämättä ja laadusta tinkimättä. Meno kiihtyy rivakaksi ja villiksi, vaikkei Twist Twist enää pompikaan rumpujensa päälle, eikä Nikki heittele lavalla puolivoltteja. PG:n suosio perustuukin paljon live-maineeseen ja livenä PG onkin Suomen ehdottomimpia kokoonpanoja.

Peer Günt keikkailee tasaisella vauhdilla, vaikkakin Twist Twistin kaksoisrooli PG:n ja Leningrad Cowboysien rumpalina rajoittaa Güntien keikkatahtia. Peer Günt ei lupaile tulevaisuudessakaan rivakampaa levynteko-vauhtia, sillä " parempi tehdä hyviä keikkoja kuin paskoja levyjä." Peer Güntin musiikki ei ole muuttunut vuosien mittaan ja kukapa kossunkaan makua haluaisi jalostaa. PG löysi heti uransa alussa oman soundinsa, jolla se on jyskyttänyt uskollisesti eteenpäin, suora perusrock blues-pohjineen ja slide-kitaroineen vetoaa edelleen kuulijakuntaansa. Peer Günt on vuosien kuluessa miehistynyt, mikä ei tarkoita tylsistymistä tai taantumista vaan vankempia lihaksia ja karheampaa kurkkua, joilla perusasiat pysyy ja paranee.

-By Markus Muuttola

HTML + Design by Latvis