images/table1x1.gif images/table1x2.jpg images/table1x3.jpg images/table1x4.jpg
images/table2x1.jpg images/table2x2.jpg images/table2x3.jpg images/table2x4.jpg
images/table3x1.jpg images/table3x2.jpg images/table3x3.jpg images/table3x4.jpg
images/table4x1.jpg images/table4x2.jpg images/table4x3.jpg images/table4x4.jpg
"Tämä Laitisen kanssa tehty juttu kuulostaa älyttömän uljaalta. Siinä on väkevä poljento,
johon verrattuna Folkkarit kuulostaa pilipali-folkilta"
-Ville Ojanen, Folkkarit-

Kankaan Pelimannit oli 70-luvulla kansanmusiikin radikaali uudistaja. Se heitti ennenkuulumattomasti syrjään kansallispuvut ja punapaulaiset neidot. Yhtye soitti reippaalla otteella traditionaaliset kansansävelmät, ja sen balladeissa oli ihmeellistä voimaa ja väkevyyttä. Soittajat olivat kaustislaisia, laulujen vahva tulkitsija, Heikki Laitinen, Raahesta. Kankaan pelimanneissa soitti viulua Mauno Järvelä, joka on edelleenkin yksi suomalaisen kansanmusiikin merkittäviä hahmoja. Heikki Laitinen oli myöhemmin perustamassa Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastoa ja johti Kaustisella Kansanmusiikki-instituuttia.

Jos pidettiin Kankaan Pelimanneja oman aikansa radikaaleina, voi sitä samaa sanoa myös Folkkareista. Kymmenen vuotta sitten kaatuivat musiikin raja-aidat rytisten, kun Kaustisen nuoret pelimannit pyysivät mukaansa pari rokkijätkää. Folkkareiden lavameininki on railakasta, ja sen musiikki puree myös muihin kuin kansanmusiikin harrastajiin. Yhtye on julkaissut kaksi EP:tä sekä kaksi albumia, Pako Pohjanmaalta (-94) ja Hannunmaalta koilliseen (-97). Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat nimesi Folkkarit vuoden yhtyeeksi 1995. Samana kesänä yhtye soitti yhteiskeikan Pinnin Poikien, eli Arto Järvelän ja Kimmo Pohjosen kanssa. Lavalla vieraili myös Heikki Laitinen ja poikien päähän jäi muhimaan yhteisestä produktiosta heidän suuresti ihailemansa mestarin kanssa.

Viime syksynä Folkkarit alkoi valmistaa materiaalia yhteisproduktioon: uusia sävellyksiä sekä tuoreita sovituksia vanhoista kansansävelmistä, pääosin balladeista, joita Kankaan Pelimannitkin aikoinaan esitti. Heikki Laitista ei tarvinnut kauheasti maanitella mukaan - taisipa hän olla jopa hieman otettu nuoren polven ehdotuksesta… Folkkareiden laulusolisti Toni Niittykoski antaa nyt estradin Heikki Laitiselle. Radikaali taustabändi on vaihtunut Kankaan Pelimanneista Folkkareiksi: Sami Luoma kitarassa, Timo Myllykangas kontrabassossa, Ville Ojanen Alttoviulussa, Ilkka Saarikoski rummuissa sekä Mika Virkkala viuluissa ja mandoliinissa.

 
Seita Music
PL 24
69601 Kaustinen
  Mika Virkkala,
puh. 0400 708 941,
e-mail: mika.virkkala@kaustinen.fi
  Ville Ojanen,
puh. 050 352 5162,
e-mail: villeojanen@hotmail.com
   

Folkkarit levyjä:
Folkkarit: Vihreä joulu (cd-ep)(Seita 1997)
Folkkarit: Hannunmaalta koilliseen (cd)(Seita 1997)
Folkkarit: Pako pohjanmaalta (cd)(1994 Amigo)
Folkkarit: Toinen Eepee (Kansanmusiikki-instituutti 1991)
  Folkkarit: Ep (Kansanmusiikki-instituutti 1990)