Surun pyyhit silmistäni

Uran uudessa käänteessä 80-luvun puolivälin jälkeen näytteli tärkeätä roolia vanha Islanders-työtoveri Kassu Halonen, jonka kanssa yhteistyö oli jatkunut 70-luvun alusta saakka. Kirkalle ryhdyttiin luomaan Flamingo-levymerkillä uutta rajumpaa imagoa, jonka tuloksena ilmestyi albumi "R.O.C.K" vuonna 1986. Vanha Steppenwolfin tiejyrä "Born To Be Wild" (CD3/1) tunnarinaan Kirka tarjoiltiin nuorelle rock-yleisölle ja sama linja jatkui myös albumilla "The Spell" (1987). Todellinen pommi putosi kuitenkin Syksyn sävel -kilpailussa 1988, kun Kassu Halosen, Kisu Jernstömin ja Vexi Salmen laulu "Surun pyyhit silmistäni" (CD3/2) voitti kilpailun täysin ylivoimaisesti. Tekijät olivat Kirkalle tuttuja, Kisu oli soittanut jo syksyllä 1968 taustatriossa, jonka muut jäsenet olivat Jukka Tolonen ja Häkä Virtanen.

"CBS:n aikaan Kassu tuli juttelemaan mun kanssa, että heillä ois tekeillä tämmöinen huippusalainen juttu, johon kuuluu Vexi Salmi, Kisu Jernström ja hän. Kassu pyysi mua messiin, mutta mulla oli CBS:n kanssa viisivuotinen sopimus. Se sopimus saatiin kuitenkin rikottua lähinnä royalty-sotkujen vuoksi ja sitten me tehtiin se R.O.C.K. Sehän meni kuin kuumille kiville, se oli mun toinen kultalevy (1. Hengaillaan). The Spellin jälkeen hommat oli vähän sekaisin ja kundit rupesivat vääntämään "Surun pyyhit silmistäni"-laulua. Mä sanoin, että mä en tee tämmöstä humppaa, en missään tapauksessa. No, siihen tuli vähän reggae-aksenttia ja sitten mä sanoin, että en mä mihinkään Syksyn sävel-kisaan lähde. Mä olin vähän semmoinen vastarannan kiiski, mutta jotenkin se vaan sitten sulautu siihen. Me vedettiin siellä kisassa se biisi ja kaikki kollegat sano, että tää tulee voittamaan. Mä sanoin, että älkää nyt houriko. Se äänivyöry oli järkyttävä ja biisistä tuli hitti. No, meille tuli tietysti kiire tehdä nopeasti levy, mutta onneksi kundeilla oli biisejä."

"Surun pyyhit silmistäni"-albumi on myynyt tähän mennessä reilut 200 000 kappaletta (Suomen kautta aikojen toiseksi eniten myyty levy) ja aloitti sen linjan, jota Kirka tällä hetkellä toteuttaa. 1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku on ollut Kirkan uran kaupallisesti menestyneintä aikaa. "Anna käsi" (1989) myi 110 000, "Ota lähellesi" (1990) 100 000, "Kasvot peilissä" (1991) 60 000, ja "Pyydä vain" (1992) 20 000 kappaletta. "Surun pyyhit silmistäni" on saavuttanut laajaa huomioita englanninkielisenä versiona ("Sadness in Your Eyes" CD4/14) mm. Kreikassa ja Kiinassa. Ulkomaita varten valmistui 1995 "Sadness in your eyes"- niminen cd-levy.

Suomen kiekkoleijonien voittaessa MM-kullan Tukholmassa 1995, Kirka levytti yhdessä suomeksi kisoissa ruotsalaisilta "varastetun» voittohymnin "Den glider in" (CD3/9). Curre Lidströmin ja Leijonien kanssa yhdessä tehty single myi kiekkohuumassa reilut 7 000 kopiota.

"Mun tuoreinta levyä (Tie huomiseen, 1996) on tällä hetkellä myyty lähelle platinaa (40 000), se on kiitettävä määrä tällä hetkellä. Silti musta ideologia tässä musiikkielämässä ja levy-yhtiöitten välillä on tullut sellaiseksi, että ne briljeeraa mielettömillä levynmyyntiluvuilla eikä sen levyn sisällöllä. Se on suomalaisessa musiikkikuviossa aika kauheata, kun meillä on nää nousevat ja sammuvat tähdet. On järkyttävää katsoa, mitä ihmisille tehdään."

"Oishan se nasta, jos osaisi tehdä jotakin muutakin. Et sä kuitenkaan voi musiikin tekemisestä ja esittämisestä luopua ellei tule joku valitettava takaisku, onnettomuus tai sellainen.
Valitettavan harvoilla suomalaisilla artisteilla on ollut mahdollisuus tehdä pitkä ja vaihteleva, mutta kuitenkin tyydyttävä ura. "

Ville Vilén