O.J.Simpson - syyllinen vai syytön?

Koira oli levoton. Sen käpälät olivat veressä. Sen huostaansa ottanut Sukru Boztepe yritti rauhoittaa sitä viemällä sen kävelylle. Koira johti hänet talon ajotien kohdalle ja pysähtyi. Sukru Boztepe kääntyi katsomaan. Hän näki kaksi ruumista verilammikossa. Oli kesäkuun kahdennentoista ja kolmannentoista välinen yö vuonna 1994.

Orenthal James eli OJ Simpson on Suomessakin tunnettu hahmo, USA:n kaikkien aikojen kenties paras ammattijalkapalloilija ja myöhemmin elokuvanäyttelijä. Ruumiit olivat hänen entinen vaimonsa Nicole Brown Simpson ja Mezzaluna-ravintolan tarjoilija Ron Goldman, joka oli tullut tuomaan Nicole Simpsonille tämän äidin ravintolaan unohtamat silmälasit sisältävän kirjekuoren.

Apulaissyyttäjä Marcia Clarkin johtama syyttäjäpuoli uskoo, että Ron Goldman sattui väärään aikaan väärään paikkaan. Hän tuli paikalle juuri silloin, kun jalkapallotähti oli viiltämässä entisen vaimonsa kurkkua poikki. Todistajaa ei voinut jättää henkiin, joten Goldmankin sai tuta puukosta.

Simpsonin puolustus, jota johtaa kuuluisa musta asianajaja Johnnie Cochran, taas väittää, että todisteita ei ole. Kukaan ei ole nähnyt kuuluisuutta murhapaikalla. Murha-asetta ei ole löytynyt. Veren tahraamia vaatteita ei ole löytynyt. Eikä puolustuksen mukaan Simpsonilla ollut mitään syytä murhata kahden pienen lapsensa äitiä.

Viestimet kutsuvat OJ Simpsonin murhaoikeudenkäyntiä kutsutaan vuosisadan jutuksi. Koko maailma saa katsella oikeuskäsittelyä suorina televisiolähetyksinä. Kuva amerikkalaisesta oikeudenkäynnistä ei muistutakaan televisiosarjojen kymmenen minuutin ratkaisuja. Juttu tulee kestämään kuukausia.

Yksi esimerkki siitä, kuinka viestimet ovat innokkuudellaan voineet jopa vaikuttaa oikeudenkäyntiin, on nainen, joka ilmoitti nähneensä Simpsonin kaahaavan valottomalla Ford Broncolla pois murhapaikalta. Kun nainen ei tunnustanut saaneensa rahaa lehdistöltä vaikka niin kiistatta oli tapahtunut, ei syyttäjä ole uskaltanut kutsua häntä todistamaan.

Perheväkivaltaa ja mustasukkaisuutta

Oikeuskäsittelyssä ollaan vasta alussa, vaikka oikeudenkäyntipäiviä on takana jo yli viisikymmentä. Syyttäjäkään ei ole vielä ehtinyt esittää kuin osan omista todisteistaan. Puolustuksen puheenvuoro tulee vasta paljon myöhemmin. Syyttäjän näkemys onkin tällä hetkellä hyvin vahva, vaikka puolustus on viime päivinä lyönyt siihen joitakin lovia.

Simpsonille miljoonia maksanut puolustus tuleekin epäilemättä omassa osuudessaan osoittamaan tapauksen paljon epäselvemmäksi kuin miltä juuri nyt näyttää. Jo ensimmäisistä päivistä lähtien on nähty, ettei reilulla pelillä ole tässä oikeudenkäynnissä mitään tekemistä. Kumpikin puoli on pyrkinyt lyömään toista vyön alle useamman kerran. Mutta asiaakin on puhuttu paljon.

Syyttäjä on osoittanut, kuinka Simpsonien kesken esiintyi perheväkivaltaa. Murhatun sisko Denise Brown esiintyi todistajana kyynelehtien muistellessaan, kuinka jalkapalloilija kohteli hänen rakasta sisartaan. Poliisi on todistanut käyneensä useammankin kerran rauhoittamassa tilannetta. Valokuvin on osoitettu, että Simpson oli pahoinpidellyt vaimoaan.

Syyttäjä uskoo motiivin murhaan ja aiempiin pahoinpitelyihin olevan mustasukkaisuus, josta asian esitelleen apulaissyyttäjä Chris Dardenin mielestä on vahvaa näyttöä. Simpsonin piharakennuksessa ilmaiseksi asunut Brian "Kato" Kaelin on silti kertonut kuuluisuuden ilmoittaneen, että hän ymmärsi kaiken olevan ohi.

Toisaalta Kato muutti urheilutähden luokse tämän pyynnöstä juuri siksi, että Kato olisi muutoin asunut alivuokralaisena Nicolen luona. Syyttäjä on pyrkinyt osoittamaan, että tämänkin pyynnön syynä oli Simpsonin mustasukkainen epäluuloisuus. Katon mukaan Simpson oli sanonut, ettei sellainen asumisjärjestely olisi 'sopiva'.

Valkoinen Ford Bronco

Yksi koko jutun avaimista on valkoinen Ford Bronco -merkkinen auto, joka oli Simpsonin käytössä Hertz-autovuokraamon kanssa solmitun mainossopimuksen ansiosta. Syyttäjä uskoo, että Simpson ajoi tällä autolla entisen vaimonsa kotiin tekemään murhan.

Kun poliisit kävivät Simpsonin Ashford-kadun puoleisella portilla ilmoittaakseen hänelle hänen entisen vaimonsa kuolemasta, heidän huomiotaan kiinnitti jalkapallotähden talon North Rockingham -kadulla olevan toisen portin viereen vinoon pysäköity Ford Bronco. Tutkiessaan autoa hiukan tarkemmin he löysivät siitä verijälkiä.

Nämä verijäljet saivat poliisit oman kertomansa mukaan uskomaan, että talossa voisi olla joku hädässä. Niinpä he odottamatta tuomarin antamaa etsintälupaa ylittivät aidan tutkiakseen talon. Tämän käynnin aikana yksi poliiseista, etsivä Mark Fuhrman, löysi Katon ilmoittamaa mahdollista hiiviskelijää etsiessään kapealta kujalta talon takaa verisen hansikkaan, jonka pari löytyi murhapaikalta.

Autonkuljettaja Allan Park oli saapunut illalla ennen puoli yhtätoista hakemaan Simpsonia lentokentälle. Hän ei silloin nähnyt Ford Broncoa paikassa, josta poliisit sen kesäkuun kolmannentoista päivän aamuna löysivät.
Simpsonin lähinaapuri Charles Cale oli kävelyttämässä koiraansa kahdennentoista päivän iltana puoli kymmenen tienoissa. Hänkään ei nähnyt Ford Broncoa tuona iltana. Sen sijaan aikaisin seuraavana aamuna lentokentälle lähtiessään hän todisti nähneensä sen paikassa, josta poliisitkin sen löysivät.

Simpsonin naapurissa työskennelyt El Salvadorin kansalainen Rosa Lopes sen sijaan on todistanut nähneensä kyseisen Broncon pysäköitynä samaan paikkaan murhan tapahtuma-aikana. Kotimaahansa palanneen Lopesin todistus on tallennettu videonauhalle ja saatetaan esittää puolustuksen puheenvuorojen aikana.

Lopesin todistuksessa on kuitenkin ristiriitaisuuksia ja epätarkkuuksia niin paljon, että tarkkailijat uskovat puolustuksen luopuvan nauhan esittämisestä. Toisaalta puolustus lupasi valamiehistölle alkupuheessaan eräitä todistajia, joista se on sittemmin luopunut. Tämä saattaa olla haitaksi puolustukselle, joten Lopesin todistus saatetaan silti joutua esittämään.

Tunti aikaa murhaan

Syyttäjän mukaan Simpsonilla oli täydet mahdollisuudet ehtiä ajaa Ford Broncolla tekemään murha. Piharakennuksessa asunut Kaelin oli käynyt Simpsonin kanssa ostamassa hampurilaisia ja palannut noin kello 9.40.

Tämän jälkeen kukaan ei voi todistaa Simpsonin alibia ennen kuin viittä vaille yksitoista, jolloin hän vastasi sisäpuhelimeen autonkuljettaja Parkin ilmoittaessa saapumisestaan.

Allan Parkin piti hakea jalkapallotähti tämän kotoa lentokentälle viittätoista vaille yksitoista. Hän oli tullut paikalle jo kaksikymmentä minuuttia aikaisemmin, koska ei tuntenut kunnolla aluetta eikä halunnut myöhästyä. Täsmälleen tilattuun aikaan hän alkoi soittaa portilta sisäpuhelimella taloon ilmoittaakseen saapuneensa.

Kuljettaja kuuli sisäpuhelimen soivan talossa, mutta kukaan ei vastannut. Hän jatkoi soittamista muutaman minuutin, mutta kukaan ei edelleenkään vastannut. Välillä hän soitti autopuhelimella pomolleenkin, joka kehotti odottamaan jonkin aikaa, koska Simpson on usein hiukan myöhässä.

Suunnilleen viittä vaille yksitoista Park näki vilaukselta tuntemattoman henkilön astelevan nopeasti sisään taloon. Hän soitti taas sisäpuhelimella, ja nyt Simpson vastasi. Hän sanoi nukkuneensa liian pitkään ja käyneensä juuri suihkussa. Park kuvaili henkilön tummiin pukeutuneeksi mustaksi, joka oli melkein kaksimetrinen ja satakiloinen - siis juuri Simpsonin kokoinen.

Kukaan ei ole nähnyt Simpsonia tämän hiukan yli tunnin aikana, tunnin, jonka syyttäjä väittää hyvin riittäneen murhan tekemiseen. Ajomatka Simpsonin kotoa murhapaikalle kestää ainoastaan viitisen minuuttia, kuten poliisin kuvaama ajokoevideo osoitti.

Matkalla lentokentälle Park, joka oli erittäin täsmällinen todistaja muun muassa kellonaikojen suhteen, muisti oman väittämänsä mukaan juuri suihkussa käyneen Simpsonin avanneen auton ikkunan ja kytkeneen ilmastoinnin. Ilta oli kuitenkin ollut Parkin mukaan viileä kesäilta.

Park on syyttäjälle arvokas todistaja, koska hänellä ei ole mitään yhteyksiä sen paremmin murhattuihin kuin syytettyynkään. Kato Kaelin sen sijaan oli Nicole Simpsonin tuttu ja asui murhan tapahtuessa ilmaiseksi OJ Simpsonin luona. Todistajana hän ilmeisen selvästi pyrki olemaan kertomatta mitään syytetylle todella raskauttavaa.

DNA avainasemassa?

Mahdollisuus ja motiivi eivät kuitenkaan riitä tuomitsemaan ketään, joten tarvitaan todisteita. Niitäkin on syyttäjän mukaan löytynyt. Murhapaikalta johtavat jalanjäljet ajotielle, ja jälkien vasemmalla puolella on veripisaroita.

Kun Simpson pidätettiin, hänen vasemman kätensä keskisormessa oli haava, jonka hän sanoi saaneensa chigacolaisessa hotellissa rikkoutuneesta lasista. Toisaalta murhaajan käyttämissä hansikkaissa ei ole haavaan sopivia viiltoja.

Veripisaroita on löytynyt Simpsonin kodin ajotiellä ja tiettävästi myös talon eteisessä. Makuuhuoneesta on syyttäjän mukaan löytynyt veren tahraama sukkapari, ja verijälkiä on myös talon pesualtaan viemärissä. Veripisaroita on löytynyt myös Ford Broncosta, ja niiden väitetään sopivan niin Simpsonin kuin myös uhrien vereen.

Alustavassa kuulustelussa heinäkuussa 1994 syyttäjä esitteli alustavia DNA-tutkimuksen tuloksia muutamasta veripisarasta. Ne sopivat Simpsonin DNA-tietoihin, mutta kuten puolustus silloin totesi, ne sopisivat useaan tuhanteen muuhunkin paikalliseen asukkaaseen.

DNA-tutkimusten tuloksia on vasta ryhdytty oikeudessa käsittelemään. Käsittelyn odotetaan kestävän kauan ja olevan luonteeltaan äärimmäisen teknisen. Puolustus on sitä mieltä, että näytteiden otossa ja poliisin tutkimuksissa yleensäkin on hutiloitu, eikä kunnollisia pitäviä tuloksia voida siksi saada. Käsityksensä tueksi se aikoo tuoda todistajiksi jopa Nobel-palkinnon saaneita tiedemiehiä.

Puolustus on jo päässyt aloittamaan syyttäjän näkemyksen nakertamisen ristikuulustellessaan syyttäjäpuolen todistajia. Asianajaja Barry Scheck piti näytteiden keräämisestä vastannutta kriminalisti Dennis Fungia todistamassa päiväkausia. Uutistoimistojen kuvaamien videopätkien avulla Scheck osoitti, että verinäytteiden keräämisessä on todella toimittu hutiloidusti.

Scheckin loistelias ristikuulustelu osoittaa myös, että jos on rahaa maksaa, voi oikeudessa saada tuekseen todella asioihin syvällisesti paneutunutta apua. Scheck ei ole kuitenkaan kyennyt osoittamaan, että näytteet todella olisivat menneet pilalle käsittelyn aikana. Hän on pystynyt vain pilkuntarkalla asioiden tutkimisella saamaan monet epävarmaksi asiasta.

Toisaalta puolustukselle riittää, jos yksikin valamies kahdestatoista saadaan edes hiukan epäilemään, ettei Simpson kenties ole syyllinen. Syyttäjän on puolestaan kyettävä saamaan kaikki kaksitoista vakuuttuneeksi siitä, että Simpson on epäilemättä tehnyt murhan. Rikoksesta voidaan Yhdysvalloissa tuomita vankilaan ainoastaan, jos kaikki valamiehet ovat asiasta yksimielisiä.

Puolustuksen monet teoriat

Puolustus on myös esittänyt, että Los Angelesin poliisi on rasistinen ja kenties lavastanut urheilusankarin syylliseksi murhiin. Tätä ajatusta tukevat muun muassa hansikkaan Simpsonin talon alueelta löytäneen etsivä Fuhrmanin aikoinaan tekemät rasistiset huomautukset.

Puolustus syytti myös kriminalisti Fungia avunannosta lavastukseen. Sitä ei kuitenkaan ole selvitetty, miksi useat toisiaan melkein tuntemattomat Los Angelesin poliisin työntekijät olisivat yhdessä tuumin halunneet lavastaa kuuluisan urheilusankarin syylliseksi murhaan.

Toisaalta puolustus on esittänyt muitakin teorioita, jotka ovat osoittautuneet äärimmäisen epätodennäköisiksi. Simpsonin on väitetty muun muassa olleen murha-aikana talonsa etupihalla harjoittelemassa golfia. Allan Park ei kuitenkaan häntä siellä nähnyt.

Jutun käsittely siis jatkuu, eikä edes syyttäjä ole ilmeisesti päässyt lähellekään oman esityksensä loppua. Kun puolustus aloittaa oman todistelunsa vasta sen jälkeen, arvioidaan käsittelyn kestävän pitkälle kesään saakka.

Käsittelyä hidastavat osapuolten lukuisat oikeudelle tekemät esitykset ja tuomari Lance Iton kärsivällinen suhtautuminen kumpaankin osapuoleen. Ja kaiken kukkuraksi Los Angelesin piirisyyttäjä Gil Garcetti on jo ilmoittanut, että jos valamiehistö ei kykene pääsemään yksimielisyyteen, juttu viedään uudelleen oikeuteen.

Voi siis olla, että jalkapallosankari OJ Simpson saattaa joutua odottamaan lopullista päätöstä siitä, saako hän jatkaa elämäänsä vapaana vai vankilassa, pitkälle tämän vuosikymmenen loppupuolelle. Kuolemaan häntä ei syyttäjäkään ole halunnut tuomittavan. 


Jälkihuomio! Tämä artikkeli kirjoitettiin huhtikuussa, kun syyttäjäkään ei ollut vielä päättänyt omaa osuuttaan. Lokakuussa 1995 valamiehistö vapautti OJ Simpsonin harkittuaan asiaa vain muutaman tunnin. Hänet on siis todettu syyttömäksi Nicole Brown Simpsonin ja Ronald Goldmanin murhiin, ja spekulointi voidaan näiltä osin lopettaa. Ronald Goldmanin vanhempien nostama siviilikanne kuolemantuottamuksesta on myös saatu ratkaisuun, ja siinähän Simpson tuomittiin maksamaan miljoonien dollarien korvaukset, eli hänet todettiin itse asiassa syylliseksi näihin murhiin. Vankilaan häntä ei kuitenkaan voida enää tuomita. 


Palaa Veikon kirjallisuussivulle

Palaa Veikon harrastussivulle

Palaa Veikon kotisivulle